Perimetereiland installatie

  Obstakels zoals jonge bomen, bloembedden, bloempotten, scheve bomen, zwembaden en andere obstakels die niet stevig of hoger dan 15 cm zijn, moeten beschermd worden voor de Robomow® door middel van de begrenzingsdraad.

  De Robomow® is ontworpen om zonder problemen te werken op een gazon met beide soorten obstakels, maar voor de beste werking is het aan te raden om alle vaste voorwerpen in en rond de maaizone af te bakenen. Indien u niet zeker bent over een bepaald obstakel, kunt u er beter een draad omheen leggen. Dat zal geen effect hebben op de efficiëntie van de maaier en bovendien kan die draad later gemakkelijk verwijderd worden.

  Om een 'perimetereiland' te maken, neemt u de begrenzingsdraad die het dichtst bij het obstakel ligt. U pint deze draad vast rond het obstakel en keert terug naar dezelfde plaats van de begrenzingsdraad langs de rand (aanleg perimetereiland - zie figuur 1).

  Er zijn twee belangrijke punten voor een goede installatie van de perimeterdraad om een obstakel: 1) Plaats de draad die naar het obstakel toeloopt vanaf de rand en de draad die vanaf het obstakel naar de rand terugloopt vlak naast elkaar; en 2) volg de installatierichting zoals getoond in figuur 1 als u binnen het gazon een obstakel gaat afbakenen. In figuur 1 is er een afstand tussen de draden die naar het eiland gaan en ervan terugkomen, dit is alleen maar om het principe duidelijk te laten zien. Een goede plaatsing van de twee draden is dat beide draden elkaar raken, er mag nooit een afstand van meer dan 3 mm tussen beide draden zijn. Het is beter beide draden (heen- en teruggaande draad) met dezelfde pennen vast te zetten als ze op het gazon rond obstakels worden gelegd. Op die manier wordt het signaal waar de draden elkaar raken, opgeheven, maar dat gebeurt dus alleen daar waar ze elkaar raken. Op die manier zal de Robomow de dubbele draad gewoon voorbij rijden, maar hij zal reageren op het signaal van de enkele draad die rond het perimetereiland ligt.

  Figuur 1 - Installatie van een perimetereiland rond een obstakel

  Als er twee of meer obstakels moeten worden afgebakend, is het aanbevolen om het eerste perimetereiland bij het dichtsbijzijnde punt van het tweede obstakel te verlaten, de draad rond het tweede obstakel vast te zetten, dan terug te gaan naar dezelfde plaats van het eerste perimetereiland en de ronding van het eerste obstakel te volgen, zoals getoond in Figuur 2 hieronder:

  Figuur 2 - Installatie van perimetereilanden naast elkaar


  Let op!

  Als de draden elkaar kruisen (over elkaar heenlopen) als ze naar het perimetereiland lopen (Figuur 3), kan de Robomow®: 1) Het gebied binnen het perimetereiland binnengaan 2) Stoppen en een andere richting kiezen voordat hij de draad heeft bereikt.

  Figuur 3 - Verkeerde installatie van een perimetereiland