Tips voor succesvolle grasrecycling

   « Verbeterde gazonkwaliteit | Water geven »

  Veel mensen behandelen hun gazon als een "gewas:" ze geven (te veel) water en (over) bemesten hun gazons om buitensporige groei te bevorderen. Het “geoogste gewas” (grasresten) wordt in zakken gedaan en vernietigd. Goed maaien, besproeien en juiste bemesting resulteert in een meer gematigde groei van het gras met als resultaat een gezond en groen gazon.

  Grasrecycling kan gedaan worden op elk gezond gazon zolang de volgende richtlijnen worden gevolgd:

   

  Maaien

  Grasmaaier

  Gebruik een maaier met een mulchingsysteem. Robomow® van Friendly Robotics is speciaal ontworpen voor mulchen. Hij heeft een goed mulchdek en messen die ontworpen zijn om het gras op te tillen en recht te houden voor herhaald snijden (tot 10 keer) voordat het op de grond valt als een natuurlijke meststof. Het snijdt gras in kleinere stukjes — voor snellere vertering in de grond — en laat het zo snel mogelijk op de grond vallen.  

  Maaifrequentie

  Een van de belangrijkste sleutels voor grasrecycling is vaker te maaien en minder te snijden. De meeste mensen maaien eenmaal per week op een rustige zaterdag. Met grasrecycling worden gazons gemaaid als het nodig is en niet volgens een vast schema. Met Robomow®  van Friendly Robotics is dit gemakkelijk omdat Robomow® al het werk zelf doet. Programmeer uw Robomow® zodat deze automatisch vertrekt van het laadstation wanneer en zo vaak als u wilt. 

  Tijdens het actieve groeiseizoen zal de maaifrequentie verhoogd moeten worden naar eenmaal per 5 dagen, voordat het gras te lang wordt.
   

  Als het gras te lang is, is het beter om korte stukken gras in meerdere maaibeurten te maaien dan alles in een keer eraf te maaien. Regelmatiger en zorgvuldiger maaien zorgt ook voor kleinere grasresten die makkelijker door de grond kunnen worden opgenomen en binnen een paar dagen tot compost omgezet zijn.

  Maaihoogte

  Volg de "1/3 regel": maai het gazon vaak genoeg zodat niet meer dan 1/3 van de lengte van het gras gemaaid wordt in een maaibeurt. Zorgvuldig maaien zorgt voor kleine grasresten die het gazonoppervlak niet bedekken. U zult het gazon vaker moeten maaien als het hard groeit, bijvoorbeeld in het voorjaar.

   

   

   

  Iedere keer als het gazon wordt gemaaid, verkleint de mogelijkheid op fotosynthese en productie van koolstofhydraten door het gras, wat nodig is voor de wortelgroei. Maai niet meer dan 1/3 van het gras per keer om fotosynthese te maximaliseren en overbemesting te verminderen. Als er meer dan 1/3 van het gras wordt gemaaid, zal de wortelgroei vertraagd worden doordat de plant niet de mogelijkheid krijgt om de nodige  koolstofhydraten te produceren. Als het gazon in een keer te kort wordt gemaaid, gebruikt de plant  opgeslagen koolstofhydraten om nieuwe sprieten te produceren. Als het gazon herhaaldelijk te kort wordt gemaaid zal de voorraad koolstofhydraten uitgeput raken en zullen de wortels verzwakken waardoor het gras vatbaar wordt voor onkruid, ziektes en uitdroging.

  Twee algemene maaifouten:

   1.  Veel mensen maaien hun gazon te kort. Dit is een slechte gewoonte waar vele problemen uit voort kunnen komen zoals buitensporige onkruidgroei, ziektes en een snel verdorringsproces tijdens droge perioden. Lang gras produceert een gezonder wortelsysteem en heeft minder water nodig omdat een lang grasblad als een zonnescherm werkt. Het graswortelsysteem groeit zo diep als het blad lang is.

  2. Het gras te lang laten worden voordat het gemaaid wordt. Wacht niet met maaien tot het gras te lang is omdat het maaien op zich veel stress bij het gras veroorzaakt en het enige dagen kan duren voordat het gazon hiervan herstelt. Als het gras te hoog wordt, verhoog dan de maaihoogte, maai het en stel de maaihoogte over meerdere maaibeurten steeds wat lager in. Dit zal voorkomen dat de planten in shock gaan door te veel in een keer weg te maaien. Als u meer dan 1/3 van de grashoogte maait, laat Robomow® dan langer dan normaal werken zodat hij de grasresten meerdere keren kan maaien. Dit zal de grasresten verkleinen.

  Wanneer maaien?

  Maai uw gazon als het gras droog is. U hebt waarschijnlijk zelf wel gemerkt dat nat gras moeilijk te maaien is. Vochtige grasresten kleven aan de messen en veroorzaken rafelige sneden; het maaidek (het messenhuis) zal verstopt raken, het verhindert het normale maaiproces; grasresten zullen lelijke klonten vormen en deze zullen niet door de bodem opgenomen worden.

  Maai uw gazon liever niet op het heetst van de dag, maar wat later. Dat is beter voor het gras. Het voorkomt dat het pas gemaaide gazon verbrandt en geeft de grasresten de kans om door het gazon opgenomen te worden gedurende de nacht.

   

  Maairichting?

  Wissel de maairichting af. Gras heeft de neiging om in de maairichting te groeien. Verander de maairichting elke keer dat u maait om te voorkomen dat het lijkt dat uw gazon naar een richting ligt. Dit zorgt ervoor dat het gazon er strakker uitziet. Robomow® van Friendly Robotics bewerkt het gazon systematisch door een driehoekig maaipatroon vanuit verschillende richtingen, zodat ieder punt van het gazon meerdere malen vanuit een andere richting gemaaid wordt

   

  Messen

  Houd de messen scherp. Scherpe messen zorgen voor een schone, veilige en efficiënte snede. Onscherpe maaimessen zorgen voor gescheurde en gerafelde grastoppen waardoor deze vatbaarder zijn voor ziektekiemen en het grasplantje verzwakt. Als uw gazon er niet goed uitziet na het maaien of een paar dagen later misschien strobruin wordt, dan zijn de maaimessen waarschijnlijk bot en veroorzaken ze schade.