Een grasallergie zou u er niet van mogen weerhouden een schitterend onderhouden gazon te hebben

  Een grasallergie is een vaak voorkomende aandoening die zich tijdens de lente en de zomer manifesteert. Allergie voor gras wordt vaak verward met hooikoorts, omdat de symptomen zeer veel op elkaar lijken. Grasallergie kan zich ook voordoen op een wijze die veel lijkt op astma.


  Oorzaken van grasallergie

  Wanneer u lijdt aan grasallergie kan uw lichaam een bepaalde hoeveelheid allergenen niet tolereren, wat leidt tot een ontsteking van het slijmvliesmembraan in de neusholten.

  Het meest voorkomende allergeen of de stof die grasallergie veroorzaakt zijn pollen, microscopisch kleine zaadjes die afkomstig zijn van het mannelijke deel van een bloem.

  Pollen zijn zo klein en licht dat ze kunnen blijven kleven aan de poten van vlinders. Dit is de reden waarom ze zo wijdverbreid zijn in de lucht, vooral tijdens de lente en de zomer, wanneer bomen, bloemen en planten elkaar bestuiven.

  Wanneer stuifmeelkorrels worden ingeademd geven ze een eiwit vrij indien ze in contact komen met een vochtig oppervlak. Deze eiwitten binden zich vaak met antilichamen die zich op de cellen in de neusholten bevinden, waarbij een stof vrijkomt die bekend staat als histamine. Histamine veroorzaakt de zwelling en verstopping van de neusholten, wat het ademen voor iemand met een grasallergie bemoeilijkt.

  Symptomen van grasallergie

  Het eerste teken van een allergische reactie voor gras is meestal een probleem met de ademhaling, zoals een droge hoest, die vaak gepaard gaat met een zere keel. Ademhalingsproblemen doen zich voor omdat de luchtwegen nauwer worden of worden verstopt als gevolg van het verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen graspollen. Hoewel dit zeer onaangenaam is, aangezien het gaat om het verdedigingsmechanisme van het lichaam, is dit toch niet gevaarlijk.

  Grasallergieën hebben ook soortgelijke symptomen als hooikoorts, zoals niezen, loopneus, jeuken van de huid, waterige ogen en hoofdpijn.

  Bij zeldzame gevallen wordt ook koorts veroorzaakt. Wanneer koorts wordt vastgesteld, dient u onmiddellijk uw arts te raadplegen, omdat koorts wijst op de aanwezigheid van een virale of bacteriële infectie in het lichaam en onmiddellijk moet worden behandeld.

  Behandeling en voorkomen van grasallergie

  De meest doeltreffende behandeling van grasallergie is allergenen te vermijden (meestal graspollen). Het is onmogelijk om graspollen volledig te vermijden, maar u kunt uw blootstelling eraan beperken om zo de symptomen van grasallergieën te verminderen.

  Hoe kunt u grasallergie onder controle houden zonder de lente en de zomer volledig te moeten missen:

  • Als u werkelijk allergisch bent voor graspollen, blijf dan zoveel mogelijk binnen, vooral tijdens de vroege ochtend of de late namiddag. 
  • Probeer de ramen in huis gesloten te houden en overweeg de installatie van airconditioning.
  • Raadpleeg uw arts voor medicatie. Antihistamines zijn een vaak gebruikte behandeling van grasallergie en er bestaan ook inspuitingen om symptomen te verlichten en af te zwakken.
  • Wanneer u in de tuin werkt, bevochtig dan de potgrond alvorens deze te gebruiken, om sporen te vermijden. 
  • Was na het tuinieren altijd grondig uw handen en neem een warme douche om eventuele graspollen, die zich op uw lichaam bevinden, weg te spoelen.
  • Zorg er altijd voor dat uw gazon kort gemaaid is. Wanneer u een gazon hebt, vermijd het maaien of draag een masker dat speciaal ontworpen is om pollen te filteren. 
  • Overweeg de aanschaf van een robotmaaier. Deze slimme grasmaaierrobots maaien het gazon, zodat u dit niet hoeft te doen, wat de kans op een allergische reactie verkleint en u tijd bespaart.