Robomow: Krantje lezen, terwijl u het gras maait?

  Door : Mediakrant Juni/juli 2008  Hoe werkt de Robomow?
  Verbazend simpel. Je legt rond de randen van het gazon een draad, die je met draadpinnen in het gras vastzet. De draad is aangesloten op een laadstation of een perimeterschakelaar, die op hun beurt weer op het lichtnet zijn aangesloten. Druk op 'GO' en geniet. Meer is het niet. Bij de volautomatische modellen kun je een weekprogramma instellen, zodat je zelfs niet eens meer op GO hoeft te drukken. De sensoren in de Robomow ‘lezen’ de draad en maaien in een zigzag patroon ieder gazon, inclusief lastige hoeken. Zelfs de randjes worden gemaaid. Zodra de Robomow zijn programma heeft afgewerkt keert hij terug naar het laadstation om zich op te laden voor de volgende maaibeurt. Je hebt er geen omkijken naar.

  De modellen
  Lennert van der Pols is account manager bij Friendly Robotics, de makers van de Robomow. Hij legt uit dat er voor ieder gazon een passende Robomow bestaat. Van de RM 200 voor gazons van 200 m2 ( 1099,- euro) tot de RL 1000 voor gazons van 1200-1600 m2 (2299,- euro). De volautomatische versies maaien het gras ook wanneer je op vakantie bent, ‘s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Alle Robomow modellen zijn gemaakt van robuust recyclebaar, regenbestendig materiaal.

  Mulching
  Afhankelijk van het model hebben de Robomow modellen één of drie mulchmessen, die op zo’n hoge snelheid roteren, dat het gras niet alleen gemaaid wordt, maar ook ‘gemulched’. Dat wil zeggen dat het gras zo fijn gesneden wordt dat het op het gazon kan blijven liggen en als meststof dienst doet. Je hoeft het niet meer bij elkaar te harken of met grote afvalzakken te sjouwen.

  RM 400
  Lennert van der Pols demonstreert de RM 400, dit jaar voor het eerst op de markt. De RM 400 is volautomatisch en verenigt in zich alle eigenschappen van de andere modellen, zoals: kinderslot, regensensor, afstandsbediening, diefstalalarm, pincode en optioneel instelbare maaisnelheid waardoor hij fluisterend het gras maait. Hij is heel gemakkelijk te programmeren, waardoor hij op gezette tijden zelf het laadstation verlaat en gedurende tweeënhalf uur het gras maait. Met een afstandsbediening kan de RM 400 worden bijgestuurd (naar de schuur, bijvoorbeeld). Bovendien heeft het laadstation een 15 meter lang snoer waardoor het makkelijker uit het zicht kan worden geplaatst. Dit model is bij uitstek geschikt voor gazons van ongeveer 400 m2, weegt inclusief accu’s minder dan achttien kilo en kost toch maar 1499,- euro.

  Lennert van der Pols: ‘De RM 400 is nu al een topper vooral door zijn prijs/kwaliteit verhouding. We geven 2 jaar garantie (1 jaar op de accu’s) en we hebben een breed netwerk van deskundige dealers.’