Waarom het gazon maaien slecht voor u is

  Het gazon maaien wordt door velen beschouwd als een vervelende taak die vaak vermeden wordt tot de tuin een wildernis is geworden. Maar er is meer – recent onderzoek heeft uitgewezen dat het grasmaaien feitelijk schadelijk kan zijn voor uw gezondheid.

  Jaarlijks – en vooral tijdens het zomerseizoen – raken duizenden mensen gewond door grasmaaiers, inclusief elektrische grasmaaiers, maaitractoren en handbediende grasmaaiers. Zorg ervoor dat u niet de volgende bent – volg ons advies en leer hoe u een mooi gazon kunt hebben zonder uzelf te verwonden.

  De gevaren die gepaard gaan met het maaien van het gras

  Wanneer u uw gazon maait met een benzineaangedreven grasmaaier, kunt u uzelf blootstellen aan een grote hoeveelheid kankerverwekkende chemische stoffen. In één uur tijd genereren deze grasmaaiers dezelfde hoeveelheid kankerverwekkende stoffen als een automotor tijdens een 160 km lange rit en produceren ze ook koolstofmonoxide, stikstofoxiden, methaan, koolwaterstoffen en rookdeeltjes.

  Wanneer u het gras maait, bevindt u zich in dichte nabijheid van de gassen die door deze maaiers worden uitgestoten en ademt u gevaarlijke gassen in die als kankerverwekkend bekend staan.

  Zitmaaiers zijn ook bijzonder gevaarlijk omdat handen en voeten tussen de messen terecht kunnen komen, wat ernstige letsel veroorzaakt. Ook zijn er tal van gevallen geweest waarbij mensen van hun maaiers vielen, wat resulteerde in ernstige kneuzingen en verstuikingen.

  Door gebruik te maken van handbediende grasmaaiers, dringt u het risico op het inademen van giftige chemicaliën en op valpartijen terug, maar bent u blootgesteld aan andere gevaren. Wanneer u een grasmaaier voortduwt, verhoogt dit de spanning op uw rug wanneer u vooroverbuigt door toevoeging van vijf kilo op uw onderrug.

  Zelfs elektrische grasmaaiers zijn niet volledig risicoloos. Vaak voorkomende letsels zijn elektrische schokken en valpartijen en ongevallen die veroorzaakt worden door slepende kabels van een elektrische grasmaaier of verlengsnoeren.

  Hoe kunt u de gevaren van grasmaaien bestrijden

  Er bestaan verschillende manieren om uw tuin te onderhouden zonder het risico op letsel:

  • Stretch alvorens u het gras maait en probeer een goede houding aan te nemen tijdens het maaien van het gazon.
  • Trek uw grasmaaier nooit – duw hem alleen.
  • Controleer uw grasmaaier regelmatig en denk aan een onderhoudsbeurt in de lente.
  • Schakel de motor uit als u de grasmaaier verplaatst of hem onbewaakt laat staan.
  • Maai het gras regelmatiger om te vermijden dat het gras zich ophoopt onder de maaier en om het risico op verborgen stenen of takken te verkleinen.
  • Overweeg de aanschaf van een robotmaaier. Grasmaaierrobots maaien het gras voor u, waardoor het risico op letsel wordt uitgesloten aangezien u zich niet in de buurt van de maaier bevindt terwijl deze uw gazon maait. Wanneer u een grasmaaierrobot gebruikt, kunt u ook uw tijd besteden zoals u wilt, zonder het gazon te hoeven maaien.

   

  Meer informatie voor de pers

  Foto’s in hoge en lage resolutie, klik op deze link:
  http://www.robomow.com/robomow-images/index.php

  Kijk voor meer informatie en om Robomow in actie te zien, op www.robomow.com/nl-Belgium of neem contact met:

  Germaine Basteleijsens
  OCTANE PR 
  tél: 03 410 18 58
  E: germaine.basteleijsens@octanepr.com